Az „ezer tó” országában

A 2010/2011-es tanév tavaszi szemeszterében az Erasmus-pályázatnak köszönhetően Jyväskylä-ben, Finnországban töltöttem öt hónapot. Intercultural Studies-ra jelentkeztem, oda is vettek fel. Nagyon tetszett az órák interaktivitása, a diákok véleményére a tanárok minden esetben, még az előadások során is kíváncsiak.

A hallgatói élet nagyon aktív, bár az órarend összetétele eléggé eltér a Magyarországon megszokottól. Van olyan óra, ami két és fél hónapon keresztül tart, heti három alkalommal (Suomi Yksi – Finn nyelvóra), de akadnak olyanok is, amikor csak egyszer találkoztunk a tanárral, vagy csak az interneten keresztül osztották ki a feladatokat.

Finnországról érdemes megemlíteni, hogy elképesztően hideg. Ezt mi sem érzékelteti jobban, mint amikor felkel az ember reggel, ránéz a hőmérőre és amikor -21 fokot mutat, elkönyveli magában, hogy azért kezd meleg lenni. Volt olyan hét, amikor -35 fokban bicikliztünk be a suliba. Apropó, biciklizés: mindenki azzal jár, még a hetven éves nénik is. A finnek nagyon zárkózottak, de a helyiek közül szinte mindenki beszél angolul.

A kint eltöltött hónapok rengeteg élettapasztalatot adtak, kipróbálhattam milyen is külföldön élni, diákként és számtalan barátot szereztem a világ szinte minden tájáról, akikkel azóta is tartom a kapcsolatot.

Életem egyik legjobb időszaka volt, mindenkinek bátran ajánlom.

Pécs, 2011.10.25.
Sörös Zsófia, kommunikáció és médiatudomány (BA) szak, 3. évfolyam