Erasmus – Tallinn – 2013/2014 őszi szemeszter

A 2013/2014-es tanév őszi szemeszterét – az Erasmus-program keretében – lehetőségem nyílt Tallinnban eltölteni. Minden úgy kezdődött, mint mindenki másnál, az elhatározásnál, melyet az a gondolat ösztönzött leginkább, hogy ez az utolsó félév áll rendelkezésemre – még a szakdolgozat megírása és az államvizsga előtt – hogy a felsőoktatási rendszer keretében kiaknázhassam e program adta fantasztikus lehetőségeket. A helyszínnel kapcsolatos választásom hamar eldőlt, ugyanis párommal együtt szerettük volna megélni ezt a négy hónapnyi élménydömpinget, és lévén ő a Pécsi Tudományegyetemen belül egy teljesen más karra jár, egy igencsak hosszas keresést, és egyeztetést követően a Tallinn University intézménye bizonyult egyetlen közös metszetünknek.

Tallinn számomra a Baltikum ékszerdoboza, minden benne van, ami kell, s utcáin lépten-nyomon kincsekbe botlik az ember. Az alapvetően modern, letisztult város szívében egy kis hangulatos, szívet melengető óváros dobog. Dobog, lüktet a szó szoros értelmében. Pezsgése, családias, meghitt érzésvilága magával ragad minden odalátogatót. Bár igaz a mondás, miszerint mindenütt jó, de legjobb otthon, így utólag kissé vérző szívvel, de csodás emlékekkel tekintek vissza az ott töltött négy hónapra.

Magát a fogadó intézményt tekintve szinte maximálisan meg voltam elégedve. Mindenki nagyon készséges, és segítőkész volt velünk, Erasmus-osokkal. A számos érdekes, és neves professzorok által tartott órák során jelentős szakmai tudásra tehettem szert, miközben szinte játszva fejleszthettem angol nyelvtudásomat. Ráadásul a kint teljesített szakmai tárgyaimat maradéktalanul sikerült elfogadtatnom saját tanszékemen. Továbbá az interkulturális tapasztalatok begyűjtése, elraktározása sem volt éppen utolsó szempont számomra. A világ minden tájáról ismerhettem meg rengeteg kedves, érdeklődő diákot, akik magas szintű toleranciáról, más nemzetek képviselői iránt mutatott nyíltságról, jóindulatról mutattak tanúbizonyságot. A világszintű kapcsolatépítés keretében számos országba kaptam meghívást, és sokukat én is szívesen látnám viszont saját otthonom, kicsiny, de annál szebb országom berkein belül. A kinti szemeszter leteltével meg is látogatott minket egy, az Erasmus során megismert, megszeretett Dél-kóreai barátnőm, aki európai körutazása keretében hozzánk – Budapesten túl – Pécsre is ellátogatott.

Tallinn, bár nem éppen a legmelegebb éghajlatú város, de földrajzi elhelyezkedése miatt is arra érdemes választás lehet. Én – többek között az Erasmus Student Network szervezett utazásai keretében – összesen hat országba jutottam el, ezen belül mindhárom Balti államba, azok fővárosaiba; Tallinn, Riga, Vilniusba, Oroszországba; Szentpétervárra, Svédországba; Stockholmba, valamint Finnországba; Helsinkibe, s a program lezárásaként, s egyben fénypontjaként, közvetlenül az ünnepek előtt Lappföldre volt alkalmam ellátogatni. Ízelítőként felsorolnám a Lappföldön töltött öt nap tevékenységeit: meglátogathattam a Mikulást, szánkóztunk a – 28 fokban, szaunáztunk, majd jeges tóba ugrottunk, barangoltunk mesebeli havas, jeges tájakon, kirándultunk egy nemzeti parkban, majd az erdő belsejében nyárson kolbászt sütögettünk tábortüzünknél, vezettem husky-, illetve rénszarvas-szánt, utóbbira még „jogosítványt” is kaptam, no meg, nem utolsó sorban északi fényeket kergettünk, és láttunk. Remélem, ízelítőm kedvcsinálónak is beválik.

A kint töltött négy hónap karrier lehetőségeim növelésében is remélhetőleg nagy szerepet játszik, hiszen kint éltem egy idegen országban, sikerült beilleszkednem egy idegen kultúrába, fejleszteni nyelvi, kommunikációs készségeimet. Az európai tapasztalatszerzés, az önálló lét nagymértékben növelte magabiztosságomat, mely a későbbiekben, az iskola padjaiból kikerülve a való életbe biztosan nagy előnyt jelent, s kellő bátorságot ad majd a számomra a rám váró megpróbáltatások, akadályok leküzdésében.

Külön köszönetet szeretnék mondani a PTE Erasmus-programjában ténykedőknek, Martini Zsófiának, s főként Gyimesi Rékának. Réka hajthatatlan kitartásával, segítőkészségével nagyban hozzásegített bennünket, hogy párommal egyazon városba kerülhessünk a program keretében.  Persze, azért a fogadó intézményről sem szeretnék megfeledkezni, hiszen kint is nagy örömmel fogadtak, segítettek bennünket, egyengették utunkat a félév során. Különös tekintettel Silva Viilup, a Tallinn University Erasmus-koordinátora, aki mérhetetlen kedvességgel és precizitással tartotta kézben ügyeinket. A TLU korábban is említett ESN szervezetének kiemelt hálával tartozom - mondhatni tartozik minden Erasmus-os diák -, akik a lehető legaktívabb módon, a programok, közösségi lehetőségek színes palettájának biztosításával nagyban hozzájárultak a négy hónapnyi élményszerzési körűt gyarapításához. S végül, de nem utolsó sorban szeretném megköszönni a PTE-BTK Kommunikáció Tanszékének, minden tanáromnak, oktatómnak, akik rugalmasságukkal, maximális támogatásukkal lehetővé tették az itthoni félév táv-jelleggel történő teljesítését, s hazaérkezésemet követően tárt karokkal vártak vissza.

Bihercz Júlia

 

 

  Previous blabla 1/4 Next