Finnországi élmények – Kovács Dorina beszámolója

Milyen furcsán és váratlanul következnek be életünkben a legjelentősebb és a legfontosabb események. Hiába tervezgeted, hogy ezt, vagy azt akarod, nem úgy, nem abban a pillanatban fog megtörténni, ahogy eltervezted, és ahogy vártad, hanem másképp, más előzmények előtt vagy után, valahogy teljesen logikátlanul…
Idén tettem egy bátor és merész lépés: jelentkeztem egy külföldi ösztöndíjra.

Ez annyit jelent, hogy fél évet a szeretteimtől és a barátaimtól távol töltöttem. De miért vállalkozik valaki egy ilyen utazásra? Számomra egyszerű a válasz: azért, mert meg akartam valósítani az álmom, és kíváncsi voltam, hogy egyedül a semmi közepén egy fiatal diáklány mihez kezd, elbukik vagy megállja a helyét?

Finnország hatalmas, így az egyeteme is giga méretű, sokszor tévedtem el a hómezőkön való átkelések során, amikor egyik előadásról mentem át a másik épületbe. Az egyetem hangulatos, modern, a tanárok diák-centrikusak és kedvesek, segítenek a problémák megoldásban. A külföldi diákokat egy hétig készítették fel, hogyan éljék túl a finnországi lét mindennapjait. A mentorok nagyon barátságosak, szakmailag felkészültek és mindenben sokat segítettek. Az én mentorom késő este várt az állomáson, mert a repülőút csak a kezdet volt, még vonatoznom is kellett a havas ismeretlenbe 370 kilométert.

Finnországban a hallgatói élet csodás. Voltak beöltözős összejövetelek, nyelvtanulási lehetőségek, finn filmvetítés, ahol lehetett gyakorolni a finn nyelvet, utazások... Szerencsésnek mondhatom magam, hiszen sok csodás helyre eljutottam. Többek között voltam Oroszországban, Svédországban, Norvégiában és sok szép finn városban is, amit nem sok ember mondhat el magáról.

Kollégiumban laktam, de kellemes meglepetésként ért, hogy sokkal inkább egy albérletre hasonlított. Nagyon modern és felszerelt volt, teljes mértékben meg voltam elégedve vele. Szerencsére volt egy finn lakótársam, aki mindenben segített nekem és nagyon jó barátommá vált.

Finnországban igen magas szintű az egyetemi oktatás. Modernebb eszközökkel tanítanak, a tanárok mindig naprakészek, széleskörű tudással rendelkeznek és a diákokat egyenrangú félként kezelik. Igen színvonalas képzésben volt részben, számos új területtel bővült az érdeklődési köröm. Nagyon jó hatással van ez a félév az itthon folytatott tanulmányaimra, mert minden olyan dolgot megtanultam, ami segít, hogy igazán jó legyek abban, amit csinálok. Az is nagyon tetszett, hogy nem kivételeztek velem, csak azért mert Erasmusos diák voltam. Megtanultam keményen dolgozni, tanulni. Az angol és a finn nyelvet is gyakorolhattam. Egy percig sem bántam, hogy külföldre jelentkeztem, sőt az kell, mondjam, életem legjobb döntése volt. Finnország a második otthonommá vált. Terveim között szerepel, hogy a mesterképzéses tanulmányaimat külföldön folytatom.

Ha valamelyik barátom azon gondolkodna, hogy ő is külföldre megy tanulni mindenképpen azt tanácsolnám neki, hogy ne féljen. Bátran jelentkezzetek, mert egy csodás élményben lesz részetek, amit sohasem fogtok elfelejteni!!!

Pécs, 2011. október 22.
Kovács Dorina, szabad bölcsész szak, kommunikáció és médiatudomány szakirány, 3. évfolyam

 

Dorina élménybeszámolójából izgalmas részleteket tudhatunk meg a finnországi mindennapokról. A teljes szöveg innen letölthető.

 


Ízelítő a finnországi Erasmus-félévből:

Előző blabla 1/10 Következő