Kommunikáció és kultúra – diplomamunkák – könyvsorozat

A legkiválóbb hallgatói szakdolgozatokat közreadó Kommunikáció és Kultúra - Diplomamunkák című tanszéki sorozat kötetei:

Magyari Beáta: Érdekek és félelmek. A kockázatvállalás dinamikája Bátaapátiban az atomhulladék-tároló létesítése kapcsán (2013)

 

 

 

 

 

Kádár Anna: „Körberajzolni a tűz árnyékát” (2010)

Milyen jelentések hozhatók létre filmanyagok újbóli felhasználása. privát felvételek, filmhíradó-részletek, játkéfilmrészletek, tévéműsorok filmbeillesztése révén? Hogyan használta az archívokat a hetvenes évek legfiatalabb filmes nemzedéke a magyar mozgóképgyártás egyik legszabadabb és legöntörvényűbb műhelyében, a Balázs Béla stúdióban?

A kötet a BBS 1968-1979 között készült filmjeiben megjelenő archívhasználat elemzésén keresztül olyan montázs-ötleteket, jelentésalkotási lehetőségeket mutat be, amelyek alapvető változást jelentettek a fimkészítés addigi gyakorlatához képest, és messzemenően befolyásolták a későbbi filmes nemzeték formanyelvét.

Tartalomjegyzék

 

Erdei Krisztián: A pécsi hiphop. Egy stílusközösség kultúrája (2009)

Hogyan férnek meg egymás mellett a márkák szeretete, a fogyasztás és az ifjúsági kultúrákra jellemző tiltakozási formák?  Beszélhetünk-e egyáltalán társadalmi szembenállásról, illetve szubkultúráról a hiphop esetében? A tanulmány ezekre a kérdésekre keresi a választ, leírást nyújt a hiphopról egy sajátos kulturális közegben, vizsgálja a stílus fogyasztását és a márkaszimbólumokat.

Borító és tartalomjegyzék

 

 

 

Gyuricza Eszter: "Árny és fény együtt jár" (2006)

A kulturális emlékezet és az irodalmi kultuszok tanulmányozása két olyan terület, mely az elmúlt évtizedben a kulturális antropológia, a kultúraelmélet és az irodalomtudomány egymásba kapcsolódó törekvéseinek köszönhetően vált társadalomtudományos „sikerágazattá”. Széchenyi István naplói ideális terepet nyújtanak egy összetett szempontokat felvonultató vizsgálat számára, mely a naplók fogadtatása és szerteágazó utóélete alapján ad választ a naplószövegek autoritásával, a grófra vonatkozó kulturális emlékezet formálásával, a Széchenyi körüli kultusz működésével kapcsolatos kérdésekre.