Reflexiók a Tanszékről - volt hallgatóink visszaemlékezései

Az oktatási intézményekről elsőként a megfelelő képzés és a releváns tudástartalmak átadása juthat eszünkbe. Az ismeretátadás intézményesített formája azonban sokkal több dolgot foglal magában. Ide tartozik többek között a szakmai kompetencia fejlesztése, a gyakorlati készségek és képességek kibontakoztatása, illetőleg a megfelelő pályára való felkészítés. E tevékenység koordinálásában fontos szerepet kap a hallgatói visszacsatolás, amely új ötletekkel és szempontokkal gazdagítja a szilárd alapokon álló, ám a változásokkal lépést tartó intézmény életét. Az alábbi összeállítás rövid betekintést nyújt a kulisszák mögé, azaz bemutatja, hogyan emlékeznek vissza volt hallgatóink a tanszékre, az itt folyó képzésre, a kutatásokra és a hallgatói életre.

A pécsi Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszéken már a kezdetek óta hangsúlyos szerepet kap a kommunikáció szférájának társadalomtudományos jellegű tanulmányozása. E terület mélyreható (és tudományos) vizsgálata egyfajta kritikai szemléletmódot nyújt, és segít értelmezni a mindennapok különböző társadalmi jelenségeit, amit a visszaemlékezések is igazolnak:

„Azt hiszem, ennek a szaknak köszönhetően egyfajta szemléletmóddal gazdagodtam, hiszen sok múlik azon, hogyan látjuk a világot, mit veszünk észre belőle, és hogyan értelmezzük azt.” (Gyuricza Eszter)

„A kommunikáció szakon tanultam meg a rendszerben való gondolkodást.” (Fülöp Zoltán)

„Egyfajta gondolkodásmódot adott. Még most is abból táplálkozok.” (Haulis Zoltán)

 

A különböző tanszéki kutatások hallgatók bevonásával igyekeztek/igyekeznek a társadalom és a kultúra egy-egy területét értelmezni, tágabb tudományos kontextusba helyezni. De hogyan emlékeznek vissza minderre a résztvevők?

„Több szemeszteren keresztül dolgoztunk egy témán, például az „Emlékváros Pécs” projekten, ami arról szólt, hogy a Művészeti Karos hallgatókkal együtt dolgozva kutattunk a Várostörténeti Múzeumban. Az egy nagyon jó kiállítás volt, sosem feledem.” (Erős Balázs)

„Én nagyon sokat kutattam. Amit a leginkább élveztem, ami a legjobban tetszett, az volt, hogy ami engem érdekelt vagy megfogott a világból, arra mind választ kaphattam.” (Haulis Zoltán)

 

A tanszéken mindig aktív hallgatói élet folyt:

„A kommunikáció szakot nagyon pezsgő élet jellemezte, mindig történt valami: megnyílt egy kiállítás, tanszéki kiadványt szerkesztettünk, közös kirándulást, tanszéki estet szerveztünk stb. […] A tanárok bátorították és felkarolták a jó ötleteket.” (Gyuricza Eszter)

 

S hogy milyen értékeket, üzenetet vittek magukkal hallgatóink tanulmányaik végeztével:

„… a szakismereteken túl például a látásmódot, azt, hogy az ember értéknek tekintse a tudást, a tapasztalatot, a tradíciókat, de mindig fogékony legyen az újra, nyitott legyen a másik véleményére, mert ez a fejlődés kulcsa.” (Gyuricza Ágnes)

„Igazából mindegy, hogy milyen témát választ az ember, a lényeg, hogy sok szempontot vegyen figyelembe a munkája során és maximálisan tegye oda magát. Nekem többet adott, mint egy iskola: barátokat, kapcsolatokat… Nem csak ismereteket, hanem tudást is adott.” (Graf Orsolya)

 

Összeállította: Varga Ildikó

 

A teljes interjúk itt olvashatók:

Graf Orsolya

Gyuricza Ágnes

Gyuricza Eszter

Erős Balázs

Fülöp Zoltán

Haulis Zoltán

Az interjúkat Bezzeg Réka kari alumni gyakornok és kommunikáció szakos hallgató készítette.