Szilágyi Lenke: Kifordított föld - Art Moments

2014. november 22 - november 29.

2014-ben a MODEM az ország legnagyobb tájegysége, számos sztereotípia talaja, a Debrecennek is helyet adó Alföld és a képzőművészet kapcsolatából mutatta be fejezeteket, egyedülálló, különleges válogatást tárva az érdeklődők elé.

A tárlatot Szilágyi Lenke werkfotói zárják, melyek Hajdú Szabolcs Délibáb című, készületben lévő film forgatásán készültek. A filmben a Hortobágy egy 21. századi westernfilm forgatási helyszíneként jelenik meg. A felvételeken a táj mitikus töltetére építő groteszk hangvétel, a túlrajzolt nemzeti szimbólum, a leleplezett kulisszavilág és a fantasztikus fényjelenségeket produkáló valóságos természet egyetlen, koherens és legalább annyira reális, mint szürreális képpé olvad össze.

A pusztai táj nem először jelenik meg magyar filmekben, egy, a harmincas években készülő dokumentumfilm után a hatvanas évek filmes generációja fedezi fel újra. Az akkori fiatal nemzedék, főként Jancsó Miklós és Szomjas György filmjeiben az Alföld egy olyan helyi western köntöséül szolgál, ahol a törvényen kívüli magányos hős bő gatyában és cifraszűrben vívja meg a jó és a rossz, az egyén és a hatalom, berögzült ősi rend és gyorsan változó jelen örökös harcát. A mozgókép tehát a XIX. századi puszta mitikus világához kanyarodik vissza, hogy azon keresztül a kor aktuálpolitikai problémáiról beszéljen. Hajdú Szabolcs hortobágyi rabszolgatelepen játszódó filmje - mely ismét a western zsáneréhez nyúl - éppen a MODEM tárlatával egy időben készül.

A kiállítás keretében 15-20 db dibond lemezre kasírozott kép kerül bemutatásra.

A fotó a Délibáb című film forgatási helyszínén készültek, jogtulajdonosa a Mirage Film Studio és a Filmpartners.

Forrás