Zsolnay-dosszié

Zsolnay Kulturális Negyed E-25-ös épület – ilyen volt, ilyen lett

 

Előző blabla 1/19 Következő

Az új tervek (2010)

 

Előző blabla 1/6 Következő

Az első tervrajzok (2008)

 

Előző blabla 1/7 Következő

A Kulturális Negyed mint városfejlesztési stratégia (2008)

A kultúra ebben az értelemben ténylegesen egy nagyon jelentős erőforrást, vagy legalábbis egy biztos alapot és kiindulópontot jelenthet a város regenerációjához és fejlesztéséhez. Az elmúlt évek egyik termékeny felismerése, hogy a kreativitás nemcsak a gazdaság motorja, hanem a sikeres településfejlesztés kulcsa is. Világszerte azok a települések bizonyulnak gazdaságilag is sikeresnek, amelyek önmaguk kreatív újrafogalmazásával és a kulturális szolgáltatások erősítésével növelték a vonzerejüket és népességmegtartó képességüket.

Tervpályázati kiírás (2008)

2010-ben Pécs nyerte el az Európa Kulturális Fővárosa címet. Sikeres pályázatának egyik célja a kulturális városfejlesztés és várostervezés olyan új kultúrpolitikai alapja, amely a kultúrát és a művészeteket nem egyszerűen önálló értéknek, hanem a városias életformák alapelemének tekinti, velük segítve elő a város megújhodását  és részben gazdasági fejlődését is. Ezen program egyik kulcsprojektje a Zsolnay gyár megújítása. A részletes pályázati kiírás innen letölthető.

Az első tervek (2006)

Javaslat a Zsolnay Kulturális Negyedben egy Kommunikáció- és Médiakutatási Központ létrehozására – az új egyetemfejlesztési tervhez kapcsolódóan

A legújabb egyetemfejlesztési terv – összhangban az Európa Kulturális Főváros-pályázat keretfeltételeivel – egy új „keleti campus” kialakításával kapcsolódik az EKF három nagy kulcsprojektjéhez.