Spontán emlékművek: a kockaház

Spontán emlékművek: a kockaház

Katharina Roters műhelykiállítása a re: public galériában a Kutatók Éjszakája programsorozat pécsi rendezvényei keretében nyílt meg. A kiállítást Pucher István kozármislenyi kőművesmester és Szolnoki József független filmes nyitotta meg egy sajátos performansszal: a kockaházak homlokzatdíszítésének egykori technikáját és eszközeit mutatták be.

A Hungarian Cubes: subversive ornaments in socialism című könyv 2014 tavaszán jelent meg a jónevű, építészetre szakosodott zürichi Park Books kiadó gondozásában. A könyv megjelenésével párhuzamosan az alkotók kísérlet tettek arra, hogy a képeket és a tematikát, és az egész történetet egy új médiumba, egy kiállítás narratívájába fogalmazzák át. Így jött létre Készman József kurátor segítségével a Magyar kocka. A gulyáskommunizmus építészeti folklórja című pályázat, amely a 2014-es Velencei Építészeti Biennálé Magyar Pavilonjának kiírására beadott pályamű. Ennek a pályázatnak az egyes elemei szintén láthatóak a kiállításon – a makettek, a tervek, illetőleg az infografika.

A Német Építészeti Múzeum minden évben megválasztja az adott esztendő 10 legfontosabb- legjelentősebb építészeti könyvét. A nemzetközi szakemberekből álló zsűri által 2014 ben díjazott munkák között szerepel Katharina Roters könyve. Ez a könyv Magyarországon, egy budapesti nyomdában készült, grafikai tervezője is magyar volt (Lepsényi Imre), akárcsak a szerzőgárda jó része. És nagyonis magyar az a jelenség, amelyet körüljár, a Kádár-korszak kockaházai és építészete. A nemzetközi díjat a Frankfurti Könyvvásáron adták át.

A kiállítás koncepcióját Katharina Roters és Szolnoki József alakította ki. Szeretnénk köszönetet mondani Kisbáró Edinának, aki a Tempus Közalapítvány munkatársaként mindvégig támogatta a projektet: figyelmes volt, probléma-érzékeny és segítőkész. Köszönjük Szolnoki József és Doboviczki Attila közreműködését, akik rengeteg energiát és időt beleölve felépítették ezt a kiállítást, illetőleg a Művészeti Kar festő szakos hallgatóinak munkáját, akik az infografika megvalósításában segítettek. Doboviczki Attila kurzusának hallgatói pedig jelen rendezvény lebonyolításában segítenek.

A megnyitót követően került sor az E/25-ös épület 3. emeletén Katharina Roters könyvének bemutatójára. A beszélgetés résztvevői voltak: Katharina Roters képzőművész, Somogyi Krisztina építészkritikus, Szijártó Zsolt kultúrakutató és Szolnoki József. A beszélgetés moderátora: Medvegy Gabriella építész volt.
A galériában Horváth Gábor képei láthatók.

Galéria
Kezdete
2014. szeptember 26.
18:00
Vége
2014. szeptember 26.
21:00
Helyszín
Zsolnay Negyed E25
Szervező/info
Komm Tanszék