Zsolnay-dosszié

Tervpályázati kiírás (2008)

2010-ben Pécs nyerte el az Európa Kulturális Fővárosa címet. Sikeres pályázatának egyik célja a kulturális városfejlesztés és várostervezés olyan új kultúrpolitikai alapja, amely a kultúrát és a művészeteket nem egyszerűen önálló értéknek, hanem a városias életformák alapelemének tekinti, velük segítve elő a város megújhodását és részben gazdasági fejlődését is. Ezen program egyik kulcsprojektje a Zsolnay gyár megújítása. A részletes pályázati kiírás innen letölthető.

A Kulturális Negyed mint városfejlesztési stratégia (2008)

A kultúra ebben az értelemben ténylegesen egy nagyon jelentős erőforrást, vagy legalábbis egy biztos alapot és kiindulópontot jelenthet a város regenerációjához és fejlesztéséhez. Az elmúlt évek egyik termékeny felismerése, hogy a kreativitás nemcsak a gazdaság motorja, hanem a sikeres településfejlesztés kulcsa is. Világszerte azok a települések bizonyulnak gazdaságilag is sikeresnek, amelyek önmaguk kreatív újrafogalmazásával és a kulturális szolgáltatások erősítésével növelték a vonzerejüket és népességmegtartó képességüket.

Ez a fajta településfejlesztés kulturálisan érzékeny, emberköpontú, tiszteli a hely szellemét, hagyományait és esztétikumát, ugyanakkor kritikus és merész kísérletekbe vág.
A kulturális alapú városfejlesztés legújabb kihívásairól, s a kulturális negyedek átalakuló szerepéről szóló összefoglaló ITT olvasható.

Az első tervrajzok (2008)

Az új tervek (2010)

ZsKN E-25-ös épület – ilyen volt, ilyen lett

Az itt látható képek három különböző időpontban:
2011. májusában, szeptemberében, s az épület átadásakor – decemerben készültek.