talalkak03

A kastély, a falu és az erdő. A lokalitás képei Belső-Somogyban

(2001–2003)

A Tanszék önálló kutatási projektjében egy földrajzi tér utóbbi 50 évben végbement sajátos társadalmi-kulturális átalakulási folyamatait vizsgáltuk Belső-Somogyban.

Egy csaknem tetszőlegesen kiválasztott földrajzi téren az időben (az utóbbi 50-100 évben) és az idő által okozott társadalmi-kulturális változások vizsgálata és ezek bemutatása különböző médiumok (a kiállítás, a film és a tudományos értekezés) segítségével – ez volt eddig a Kommunikációs Tanszék által 2002 nyarán indított kutatássorozat fő célja.
Az alig pár hónapja zajló feltáró munka mérlege: egy kiállítás (A kastély, a falu és az erdő – a lokalitás képei Belső-Somogyban címmel, 2002. november 26. – december 9. között Pécsett, a Közelítés Galériában), egy 18 oldalas fekete-fehér fényképeket tartalmazó kiállítás-katalógus, három film (egy félórás hagyományos dokumentumfilm, egy 17 perces dokumentumklipp és egy rövid, alig 5 perces etűd), számos (több száz, többségükben fekete-fehér) fénykép, egy CD és Web-site (amelyek a vizuális anyagok nagy részét, továbbá a források zömét is tartalmazzák) és 5-6 (egyenként körülbelül 1 ív terjedelmű) dolgozat.

Nézhetjük mindezt persze másképpen is, kevésbé teljesítménycentrikusan: a kutatás, a résztvevő megfigyelés során, az interjúkon keresztül megismertük a tér főbb szereplőit, a jelenleg zajló átalakulási folyamatokat, a fontosabb konfiktusforrásokat. Különböző típusú adatokkal rendelkezünk erről a vidékről: történeteket ismerünk, amelyek itt keletkeztek, értelmezésekre bukkantunk, amelyeket a területhez kapcsoltak korábban itt járt kutatók, archív anyagokon, levéltári forrásokon keresztül feltárult előttünk a múlt és a közelmúlt számos eseménye. Képeket (fényképeket- és mozgóképeket egyaránt) találtunk mára már feledésbe merült, egykor talán fontos szerepet játszó személyekről, régvolt ünnepségekről, nyomtalanul eltűnt életvilágokról.

A kutatás vezetője: Szijártó Zsolt

Dokumentumok

Online hivatkozások